zondag, juni 03, 2007

Caloriearme Friezin

De Nieuwzeelandse Marge van friese afkomst heeft het gepresteerd de eerste light-koe op de wereld te worden. Dit was niet geheel haar eigen idee, ze werd hierbij geholpen door het biotechnologische bedrijf ViaLactia uit Nieuw-Zeeland.

In 2001 onderzocht ViaLactia de samenstelling van de melk onder de vier miljoen koeien in Nieuw-Zeeland. Per toeval ontdekten zij zo de koe Marge. Zij bleek afgeroomde melk te produceren. Bij enkele van haar kalveren werd ook het "afgeroomde melk"-gen vastgesteld. Boter gemaakt van de melk van Marge en haar familie, zou makkelijker smeerbaar zijn. Door het lage vetgehalte is de melk ook beter voor het hart.

Wat gaat er nu gebeuren met de vol-vette friese Bertha I, II en III? Zelfs voor de slacht zullen die niet meer bruikbaar zijn gezien het vette vlees dat er afkomt.
Misschien kunnen we die naar Afrika sturen zodat de hongerige medemensen daar ook eens wat vet op de ribben kunnen krijgen. Dan worden wij straks allemaal broodmager en heeft Afrika te kampen met overgewicht.
Dat past dan precies bij het milieuramp plaatje dat ons wordt voorgespiegeld: wij in een dor, droog woestijnklimaat en zij in een nat en vruchtbaar klimaat.
Het is nog wachten op de eerste gemuteerde mensen die een light-gen zullen bezitten, dan kan Sonja Bakker wel inpakken.

Geen opmerkingen: