woensdag, juni 13, 2007

Filmrecensie Wilbur wants to kill himself

Door Michal Koukos

Regie

Lone Scherfig
Genre
drama, komedie
Tijdsduur
104 minuten
Jaar
2002
Acteurs
Jamie Sives, Adrian Rawlins, Shirley Henderson, Lisa McKinlay, Mads Mikkelsen, Julia Davis, Susan Vidler, Robert McIntosh, Lorraine McIntosh, Gordon Brown, Mhairi Steenbock, Andrew Townsley, Coral Preston, Colin McAllister, Owen Gorman

Wilbur is een wat zielig suicidaal geval die samen met zijn broer, Harbour, de boekwinkel van hun vader heeft geerfd. Beiden runnen samen de zaak maar er is een probleem, Wilbur is zo suicidaal dat hij om de haverklap een zelfmoordpoging waagt. Het is zo ernstig dat zelfs de praatgroep waar men hem probeert te behandelen hem liever niet meer ziet terugkeren.
Men heeft er alles aan gedaan om Wilbur als een charmant figuur te laten doorgaan maar dat is toch niet helemaal gelukt.
Zijn daden blijken allemaal uit puur egoisme voort te komen en hoewel vrouwen bij bosjes voor hem vallen zijn zijn dubieuze bedoelingen overduidelijk.
Na een flink aantal zelfmoordpogingen heb je het dan ook helemaal gehad gehad met deze antiheld, vooral als hij er ook nog eens vandoor gaat met de vrouw van zijn wel zeer symphatieke broer. Uiteindelijk ga je als toeschouwer hopen dat er nu eindelijk eens een poging wel zal lukken.
De humor is erg wrang ......er zijn wel momenten die goed zijn voor een glimlach maar deze zijn te schaars. De acteerprestaties zijn zeker de moeite waard maar er gebeurd te weinig om de aandacht er gemakkelijk bij te houden. Wat er dus overblijft is een lang, slaapverwekkend verhaal over een onuitstaanbaar hoofdpersonnage.
Leuk voer voor psychologen en andere geinteresseerden in menselijk puin maar de doorsnee kijker zit hier allicht niet op te wachten.

Geen opmerkingen: