dinsdag, juni 05, 2007

Filmrecensie Mona Lisa Smile

Door Michael Koukos

Regie

Mike Newell
Genre
drama, komedie, romantiek
Tijdsduur
117 minuten
Jaar
2003
Acteurs
Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Ginnifer Goodwin, Dominic West, Juliet Stevenson, John Slattery, Marcia Gay Harden

Katherine Watson is een "vrijgevochten" professor kunstgeschiedenis in het hippe LA. Om wat vage redenen (zij wil zogenaamd het verschil maken), gaat zij doceren aan de meest conservatieve vrouwenuniversiteit van de USA.
De universiteit is enkel toegankelijk voor dames uit het betere milieu en er worden nuttige dingen gedoceerd zoals; Hoe behaag ik mijn man en zijn gasten. Ook een topvak is, hoe dek ik de tafel.
Dat men op een dergelijk instituut niet op een progressieve bemoeial zit te wachten is meteen duidelijk.
Het is een mooie tijdschets van de jaren `50 die opnieuw de sfeer van oude wasmiddelenreclames en Doris Day oproepen. Jammer is wel dat Julia Roberts er met haar eeuwige jaren `90 anorexialook als een anachronisme bij loopt. Bovendien zet zij Katherine eerder neer als een verbitterde oude tante dan als een vrijgevochten levensgenietster. Haar ideefix dat een vrouw persee carriere wil maken maar zich daar niet van bewust, is maakt het verblijf voor iedereen op de universiteit onaangenaam.
Het is duidelijk dat zowel de personnages in de film als de kijker hier niet van gediend zijn.
Uiteindelijk maakt het script snel een bocht van 180 graden om er toch nog een mooi, ontroerend einde aan te breien.
De jeugdige bevlogen actrices die la Roberts omringen verdienen zeker een eervolle vermelding voor hun frisse inbreng. Immers zij maken het uitkijken van de film nog een beetje dragelijk. Het verhaal is echter dermate onbenullig en Julia maakt zo een ongeinteresseerde indruk dat men dit gedrocht beter links kan laten liggen.

Geen opmerkingen: