vrijdag, juni 08, 2007

Filmrecensie Vera Drake

Door michael Koukos

Regie:
Mike Leigh
Cast: Imelda Staunton (Vera Drake), Philip Davis (Stan), Richard Graham (George), Alex Kelly (Ethel), e.a.

Vera Drake is de wilde weldoenster in een Engelse volksbuurt in 1950.
Zij bezoekt de zieken, zet voor iedereen die het wil thee en nodigt eenzamen uit voor het diner. Verder helpt zij ook vaak anderen met huishoudelijke klussen als die er niet aan toe komen. Zij doet dit in de ruimste zins des woords en maakt dus alles schoon...van open haarden tot baarboeders.
Vooral dat laatste was in die periode blijkbaar van onschatbare waarde.
Het is een gouden business om abortussen te plegen en Vera laat zich belangeloos voor het karretje van een aantal profiteurs te spannen. Terwijl zij er zelf niets aan over houdt, verdienen deze grof geld aan haar ingrepen. Uiteraard is dit een onderwerp dat veel discussie kan doen opwaaien. Voor de ene is Vera een reddende engel., maar in de ogen van de ander is zij een moordeneaar. Men is erin geslaagd om het verhaal van alle kanten te belichten en dat draagt er nog extra toe bij dat zowat iedere dramaliefhebber hier een van zal smullen.
De sterke acteerprestaties en de realistische decors maken dit tot een zeer indringende film. De ondertiteling is zowat het enige waar enige kritiek op kan worden geleverd. Het kan zijn dat Ms. Drake het logisch vindt om zelfs de politie die haar arresteert "dear" te noemen maar om dit nu 1 op 1 continu als lieverd te vertalen, lijkt mij net een brug te ver.
Afgezien daarvan is dit een zeer onderhoudende, ontroerende en realistische film. Kijken dus!

Geen opmerkingen: