zondag, juni 10, 2007

Draaiende Derwisj in Almere

Ook dit jaar organiseerde de Stichting Waterval weer een Turks Festival in de Helen Parkhurst school. Wij zijn gisteren geweest, maar ook vandaag kun je er nog tot 18.00 uur terecht. De Stichting wil de bezoekers kennis laten maken met de Turkse cultuur. Dit zou zeker lukken, ware het niet dat het merendeel van de bezoekers Turks is, jammer dat veel niet Turkse Almeerders deze kans voorbij laat gaan, want het festival is zeker de moeite waard en bovendien nog gratis ook en wil je wat drinken dan kan dat al voor 0,20 euro. Dus ik hoop dat jullie vandaag massaal deze happening zullen bezoeken.

Er zijn diverse kraampjes, kalligrafie, een herenkapper, pizzabaksters, je kunt er diverse hapjes en drankjes nuttigen, je opgeven voor Turkse kook- en taalles.
Meest indrukwekkend was een dansende Derwisj die begeleid werd door prachtige (live) muziek.

De Derwisjen dansen al eeuwen de Sema Ceremonie begeleid door verzen van Rumi. Rumi was een Soefist en heet in het oosten Mewlana. Sema, draaiend dansen, is de Soefi ceremonie die door Rumi bekend geworden is. Sema is een Arabich woord en dat betekent luisteren, aandacht geven, aandenken. In het bijzonder is het gaan betekenen; luisteren naar bepaalde muziek en hierdoor in vervoering of extase raken, terwijl men zich op de muziek spontaan beweegt. De vervoering leidt tot het zich blijven herinneren van God, dhikr. Het opmerkelijke hoofddeksel is de siqqa, het symboliseert de niet-deugdzame kant van de mens ofwel "de grafsteen van zijn ego". Het witte gewaad, de tannura stelt het doodskleed van de ego voor. De ceremonie begint met het uittrekken van een zwart gewaad, dit stelt het ego voor. De armen van de danser zijn naar boven gericht om de Waarheid van boven te ontvangen. Het ronddraaien is zoals de planeten om hun eigen as draaien en om de zon. De Sema is in wezen een beeld van het universum.

Geen opmerkingen: