vrijdag, juni 15, 2007

Als een God in Vanuatu

Het valt niet mee om met een koningin getrouwd te zijn, dat hebben we allemaal kunnen zien aan Claus. Na een leven in het kielzog van Bea, met een triest einde, kon hij zich slechts bezondigen aan een rebelse daad; het afgooien van zijn stropdas.
Toch had hij het nog lang zo slecht niet als prins Philip van Engeland. Want laten we wel wezen, je hoort en ziet hem nauwelijks, hij wordt totaal onder de voet gelopen door de dominante Elizabeth.

Zijn leven als koninklijke vloermat begon al goed toen hij in 1947 met Lizzy trouwde en Brits staatsburger moest worden; als zoon van prins Andreas van Griekenland en prinses Alice van Battenberg moest hij direct dat verleden achter zich laten en zich voortaan Mountbatten noemen (de verengelste versie van Battenberg). Zijn tot dan toe Griekse gedragingen zoals het veelvuldig roepen van Hoppa!, overmatig drinken van Ouzo, dansen op tafels en het stukgooien van borden werden hem vakkundig afgeleerd. Vooral het gooien van borden , en zijn voorkeur daarin voor Wedgwood, schijnt nogal een hardnekkige dwangneurose geweest te zijn, waarop er een geluidsdichte ruimte voor hem is getimmerd in de kelder van Sandringham, alwaar Philip zich tijdens de vakanties mag uitleven met gooien van (plastic) Wedgwood borden.

Gelukkig heeft Philip iets wat andere koninklijke voetvegen niet hebben; hij heeft op de eilanden Vanuatu (Oceanie) de status van (Griekse) God. Hij wordt er volop aanbeden en zijn verjaardag op 10 juni is een nationale feestdag. Zijn status van Godheid is ontstaan ergens in de jaren 60, toen Vanuatu nog een Frans-Engelse kolonie was.
Eeuwenlang geloofden de inwoners al in een oud verhaal over een berggeest die de zee afzocht op zoek naar een heel machtige vrouw om mee te trouwen, tevens geloofden zij dat de geest blank was. Op een of andere manier werd het verhaal, in het collectieve geheugen, gekoppeld aan Prins Philip. Hoogstwaarschijnlijk is dit gekomen doordat in alle overheidsgebouwen destijds een portret van Philip en Lizzy hing.
Dit alles werd voor de inwoners in 1974 nog eens bevestigd toen het koninklijke duo er op staatsbezoek ging. Daar stond hun goddelijke geest in een wit marine uniform, speciaal voor hen gekomen om hen zijn machtige bruid te tonen.

Wel wat ironisch aan dit alles is dat prins Philip bekend staat om zijn incorrecte uitlatingen inzake buitenlandse betrekkingen en dan met name niet-westerse volken. Zo adviseerde hij ooit Engelse studenten niet te lang naar China te gaan, omdat zij dan ook spleetogen zouden krijgen. Bij een bezoek aan Aboriginals vroeg hij hen of ze nog steeds speren naar elkaar wierpen.
Gelukkig weten ze dat niet op Vanuatu, want zij kunnen niet lezen of schrijven en hun engels is ook weggezakt; lucky Philip.

Geen opmerkingen: