woensdag, september 24, 2008

De Al-Sahaf-Garana show

De gelijkenis tussen Mohammed Said al-Sahaf (Iraakse minister van informatie in 2003 onder Saddam) en Zoheir Garana (minister van Toerisme in Egypte 2008) is treffend, niet zozeer qua uiterlijk, maar des te meer in het uitoefenen van hun functie.

Wie kent Al-Sahaf niet? Woordvoerder van het Iraakse regime ten tijde van de Amerikaanse aanvallen. Elke dag zagen we hem op TV; terwijl de landkaart aan de muur achter hem wapperde, omdat de muur er bijna uitgeblazen werd, de zwarte rook op de achtergrond opsteeg en het geluid van bombardementen overal te horen was verkondigde de minister, glashard en met een grote glimlach, dat de Amerikanen niet eens in de buurt waren en dat Bagdad veilig en rustig was.

En dan Garana; hij verkondigde maandag met een al even grote glimlach dat de groep van elf toeristen en hun vier Egyptische begeleiders, die zijn ontvoerd in de buurt van Gilf al-Kebir (in het zuidwesten van Egypte aan de grens met Lybië en Sudan) gezond en wel vrijgelaten waren. Dit terwijl de groep door niemand gezien is en er niets meer van hen vernomen is tot de dag van vandaag.



Geen opmerkingen: