donderdag, januari 29, 2009

Haïti I

Iedereen zou eens een kijkje moeten nemen in Haïti, het kan niet anders of daarna voel je jezelf enorm tevreden met alles wat je al dan niet hebt. Het land is zo arm dat er niets is, zelfs het land is kaal vanwege de enorme ontbossing.

Toen Columbus er voet aan wal zette in 1492 werd het nog bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de Taino indianen. In de daaropvolgende decennia stierf deze bevolkingsgroep uit doordat zij op de plantages uitputtende dwangarbeid moesten verrichten en door ziekten. Het werk moest doorgaan dus werden de slaven voortaan uit Afrika gehaald. De huidige bevolking van Haïti is voor 95 % Creools, dit omdat de Franse bezetter gemengde relaties streng verbood. Na de onafhankelijkheid in 1804 kwam niet de gehoopte bevrijding. Er volgden vele dictators die het land naar de afgrond brachten. Toen uiteindelijk BabyDoc er met de staatskas vandoor ging liet hij een land achter dat nu het armste land is op het westelijk halfrond en het vijfde armste van de wereld. Je kunt wel zeggen dat het land nu daadwerkelijk in de afgrond ligt.

Ook ecologisch is het er een drama, doordat mensen (wat moesten ze anders?) de bomen gebruikt hebben en nooit iets terug geplant, is het land in grote delen totaal ontbost. Bij de grens met de Dominicaanse Republiek is dat direct zichtbaar; de boomgrens stopt bij de landsgrens en je ziet alleen nog een kale, zanderige vlakte.

Een keer per week, op vrijdag, is de grens met de Dominicaanse Republiek open, zodat mensen daar op markt van Dajabon nog wat kunnen kopen (mits ze nog een beetje geld hebben). Er persen zich dan duizenden Haïtianen over een smalle brug, heen en weer met spullen. Ondanks dat de grens door (lachende, keuvelende) blauwhelmen wordt bewaakt, worden mensen gewoon omver gereden door auto's en karren die allemaal zo snel mogelijk heen en weer de grens over willen. De markt was een grote chaos en af en toe moest je gewoon half op een kar gaan hangen om niet omver gereden te worden, echt beangstigend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Michael in het gedrang op een paprika stapte (alles ligt op de grond), al had de marktvrouw daar totaal geen begrip voor, het leek alsof hij een heilige koe had vermoord (wat voor de vrouw waarschijnlijk vergelijkbaar is). Waarna Michael de hele dag nog bleef denken aan het dilemma van de platgetrapte paprika.
Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: