donderdag, januari 29, 2009

(Witch) doctor ben ik al bruin?

In Tanzania ben je je leven als albino niet zeker, ook een gestorven albino heeft geen rust omdat zijn ledematen nog opgegraven worden. Dit omdat van albino-onderdelen rituele medicijnen worden gemaakt, onmisbaar in de healings van witchdoctors.

Om de albino's te beschermen laat de regering sinds vorig jaar elk albinograf verzegelen. Deze week zijn alle vergunningen van traditioneel genezers ingetrokken, maar dit alles lijkt maar weinig effect te hebben. Zolang de gelovigen overtuigd zijn van het heil van deze merkwaardige praktijken is er geen stoppen aan.

Aan ingrediënten voor de rituele medicijnen geen gebrek, want alleen al in Tanzania zijn er 200.000 albinos, ook worden de grondstoffen gehaald in buurlanden Burundi en Kenya.
Moeders met albinokinderen worden aangevallen met manchetes, graven open gebroken en er is zelfs al een man gearresteerd die zijn albinovrouw probeerde te verkopen. Bij een albino werd ’s avonds aangebeld waarna zijn been werd afgehakt.

Albino grondstoffen schijnen volgens de witchdoctors vooral te helpen om rijkdom in iemands leven te krijgen. En in een land met een eeuwige kredietcrisis ziet het er dan ook niet naar uit dat de albinos ooit rust krijgen. Vroeger was de zon hun grootste vijand, nu een dubieus religieus ritueel.

Geen opmerkingen: