vrijdag, augustus 28, 2009

Diefstal pater terugbezorgd op Aruba

De missiepaters deden hun werk niet altijd even onbezoldigd. Archeologische objecten waren dan nog het minste wat ze van de mensen vroegen (pakten). Zo ook stal pater van Koolwijk vijf archeologische objecten op Aruba aan het eind van de negentiende eeuw.

Het gaat om twee objecten uit het ceramische tijdperk (900-1515). Een van deze stukken is een kruik met daarop de afbeelding van een mensengezicht. Het is een van de meest spectaculaire stukken dat ooit is gevonden op Aruba en heeft jarenlang bij de ingang van het museum in Leiden gestaan. Het andere object is een holle pop die voor ceremonies werd gebruikt. De andere drie stukken zijn bewerkte kalebassen uit de periode 1515-1800.

Vanaf nu zijn alle stukken te bezichtigen in het Archeologisch museum op Aruba. Het Etnologisch Museum in Leiden heeft ze terugbezorgd na maanden gewerkt te hebben aan de veilige overtocht van de objecten. Craeme Scott, collectiedirecteur van het museum in Leiden is met de objecten meegereisd en geniet nu van een langdurige, zonnige vakantie.

1 opmerking:

Barbapapa zei

spekpaters dus