Wat is dat in hemelsnaam? Er zijn toch nog maar weinig woorden die je nooit hebt gehoord? Ik had in ieder geval nog nooit van mandeligheid gehoord, terwijl het toch al een serieus probleem in Almere blijkt te zijn.
Gelukkig is de term te vinden in het Burgerlijk Wetboek; Artikel 60 - 5:60 BW:
Mandeligheid ontstaat, wanneer een onroerende zaak gemeenschappelijk eigendom is van de eigenaars van 2 of meer erven en door hen tot gemeenschappelijk nut van die erven wordt bestemd bij een tussen hun opgemaakte notariële akte, gevolgd door inschrijving daarvan in de openbare registers.
In Almere komt een en ander neer op een koopje voor de gemeente, want ze gebruiken mandeligheid voornamelijk voor beheer van zaken waarvoor zij anders verantwoordelijk zou zijn. De bewoners van sommige koopwoningencomplexen in Almere beheren gezamenlijk de openbare ruimte. Mankeert er wat aan het groenonderhoud of het riool, dan zijn de bewoners verantwoordelijk voor de vervanging.
Natuurlijk kan dit niet goed gaan, dat gaat het dan ook niet. Buren die foto's van elkaar nemen om te controleren of met de gemeenschappelijke wateraansluiting de plantjes worden besproeid, bedreigingen, aangiften bij de politie en wanbetaling. Daarbij komt nog eens het probleem van de aansprakelijkheid. Wat als iemand valt in een mandeliggebied, omdat de tegels niet goed liggen, maar er is geen beheervereniging die een aansprakelijkheidsverzekering heeft, dan draaien de bewoners allen op voor de geleden schade.
Mandeligheid dus, een woord dat je nauwelijks hoort en waar je ook maar beter nooit mee te maken kan krijgen. Ik ben wel eens benieuwd hoe zo'n concept in Telendos uit zou pakken, waarschijnlijk zou het daar in moord en doodslag eindigen.
Bron
Almere Vandaag
Burgerlijk Wetboek
Labels: mandeligheid, Burgerlijk Wetboek, Almere, beheer, beheersvereniging, openbaar groen, Telendos
Geen opmerkingen:
Een reactie posten