zondag, november 29, 2009

Reliegen

Religie is hot en als beetje minister moet je altijd zorgen dat je de interreligieuze dialoog aangaat. Dit heeft minister Eberhart van der Laan (minister Wonen, Wijken en Integratie) ertoe aangezet eens flink te liegen, om maar te laten zien dat hij nooit slechts één religie bevoordeelt maar altijd minstens twee.

De busjes die op het Suikerfeest rondreden omdat het op die dag Autoloze Zondag was, reden ook omdat het Rosj Hasjana was die dag. Met dat verrassende antwoord komt minister Eberhart van der Laan. De Kamerfracties van VVD en PVV hadden minister Van der Laan om opheldering gevraagd, waarom het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer busjes inzette tijdens het Suikerfeest van dit jaar. Was dit voor de islamitische bevolking bedoeld? Nee, antwoordde de minister. De busjes mochten door iedereen worden gebruikt, niet alleen voor moslims.

Opmerkelijk is dat de minister er nog een feest aan vast knoopt, Rosj Hasjana - het Joodse Nieuwjaar, waarvan de tweede dag samenviel met de Autoloze Zondag. Kennelijk is de minister er aan voorbij gegaan dat er op die dag voor Joden een werkverbod geldt, waaronder autorijden, en dat het aantal Joden dat in Bos en Lommer woont waarschijnlijk dermate beperkt is dat het te betwijfelen valt dat zij om busjes in verband met de Autoloze Zondag hebben verzocht.

Van der Laan beantwoordt de Kamervragen als volgt: „Navraag bij het Stadsdeel Bos en Lommer wijst uit dat de aanleiding om de busjes in te zetten weliswaar de viering van het islamitische Suikerfeest en het Joods Nieuwjaar was, maar dat de service voor iedereen open stond. Alle mensen die gestrand waren, werden door de verkeersregelaars ter plekke en de chauffeurs van de busjes geïnformeerd over de mogelijkheid om vervoerd te worden", zei de bewindsman, terwijl zijn neus groeide en groeide.

Bron
NIK

Labels: Eberhart van der Laan, inegratie, religie, busjes suikerfeest, Amsterdam, Bos en Lommer, Rosj Hasjana, autoloze zondag

Geen opmerkingen: