woensdag, november 11, 2009

Bolivia viert Dag van de Schedels

Op 8 november was het in Bolivia weer Dias de las Natitas, de dag van de schedels, het jaarlijkse dodenfeest (leterlijk vertaald uit het Aymara dialect betekent "natitas" platte neuzen). Het feest is een interessante mix van katholieke en Indiaanse rituelen.

Op de Dias de las Natitas brengen honderden Bolivianen de schedels van hun (overleden) voorouders naar de hoofdstad La Paz, om gezegend te worden. Op andere dagen staan deze schedels gewoon thuis op de kast, dit zou de familie moeten beschermen tegen allerhande kwaad, moeten helpen doelen te bereiken en soms verrichten ze wonderen. Stonden ze nog niet op de kast, dan worden de schedels speciaal voor deze dag opgegraven.
De geliefde schedels worden met bloemen en linten versierd en in een glazen kistje meegenomen naar het feest om aan iedereen te laten zien. De schedels worden toegezongen, er wordt voor gebeden en er worden vele offers gebracht, van snoep en brood tot bloemen en zelfs sigaretten.

De katholieke kerk is niet erg gelukkig met deze, in hun ogen, heidense praktijken. Vele malen hebben ze al geprobeerd gelovigen te overtuigen deze "bizarre"rituelen"te laten varen en de overledenen in te laten rusten in vrede. Vanzelfsprekend is dit alles tegen dovemansoren gezegd. En waarom ook geen feest? Niemand kan bewijzen dat de voorouders niet van zo'n feestje houden.

Bronnen
BBC
Trouw

Labels: Bolivia, La Pas, Dias de las Natitas, Dag van de schedels, dodenfeest, rituelen, offers, voorouders, voorouderverering

Geen opmerkingen: