maandag, november 23, 2009

Start Hadj 2009

Vandaag begint de hadj-periode, de bedevaart naar Mekka die iedere moslim tenminste één keer in zijn leven moet volbrengen, mits hij genoeg geld heeft en gezond is.

De hadj is niet alleen een religieuze bedevaart, maar ook een broeinest van bacteriën. Dit jaar met de Mexicaanse griep extra risicovol. Dit jaar zijn er 1,7 miljoen visa verleend voor de hadj, dat is dan ook minder dan vorig jaar, toen deden ongeveer 2,5 miljoen moslims de hadj.
De regering van Saoedi Arabië zegt geen geld te verdienen aan de bezoekers, maar elk jaar er juist geld aan uit te geven. Naar eigen zeggen betalen ze jaarlijks tijdens de hadj 50 miljoen dollar aan onder meer beveiligingsmaatregelen en gezondheidszorg. Ook investeert het land flink in infrastructuur, zo komt er een hogesnelheidslijn tussen Mekka en Medina.

Het hadj ritueel begint met het aannemen van de ihraam, de gewijde staat van de pelgrim. Dit is verplicht zodra men het heilige gebied rond Mekka betreedt. Voor mannen betekent dit dat zij gekleed gaan in twee witte ongenaaide doeken, voor de vrouwen geldt slechts dat haar handen en gezicht onbedekt moeten blijven. Seks, scheren en knippen van haar en nagels is niet toegestaan.

Omiddellijk na aankomst in Mekka wordt een bezoek aan
de Ka'ba gebracht. Beginnend bij de zwarte steen, die in de oosthoek is ingemetseld, gaat de pelgrim rechtsom en maakt vervolgens tegen de wijzers van de klok in een zevenvoudige omgang (tawaaf) rond de Ka'ba. Daarna verricht de pelgrim de sa'j, de loop tussen de met de grote moskee verbonden heilige plaatsen Safa en Marwa, eveneens zevenmaal.

Meestal op de 8e dag begeven de pelgrims zich naar de 30 kilometer ten oosten van Mekka gelegen vlakte van Arafa, waar zij in tenten de nacht doorbrengen. Op de 9e dag begeeft men zich in een massale wedloop in westelijke richting naar Moezdalifa, waar men de nacht doorbrengt. Daarna volgt opnieuw een wedloop, nu naar Mina, waar men rond zonsopgang moet aankomen. Hier gooit iedere pelgrim zeven steentje op een steenhoop. Dit wordt gezien als navolging van Abraham die hier de duivel zou hebben verdreven toen deze hem wilde verleiden zijn zoon niet te offeren.Als laatste vindt het offeren plaats van een schaap of ander vee. Het vlees is grotendeels voor de armen bestemd. Nadat men vervolgens het hoofd heeft laten scheren (bij vrouwen wordt slechts een symbolische lok afgeknipt) is de hadj ten einde.

Labels: hadj, hajj, islam, moslims, Mekka, Medina, Saoedie Arabie, Mohammed, Arafa, Ka'ba

Geen opmerkingen: