Hartkwalen en hartfalen worden niet alleen veroorzaakt door moderne zonden, ook 3500 jaar geleden hadden mensen er al last van. Dit is de voornaamste uitkomst van CT scans van Egyptische mummies. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA) en werden gisteren gepresenteerd op een symposium in Orlando van de American Heart Association.
Ook al was de levensstijl in het oude Egypte geheel anders dan die van ons, toch kwam atherosclerosis er veelvuldig voor. Hieruit blijkt dat, om de ziekte te kunnen begrijpen en mogelijk voorkomen, er verder gekeken moet gaan worden dan de moderne risicofactoren.
Voor het onderzoek werden 20 mummies gescand op een Siemens 6 slice CT scanner in februari 2009. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van cardiologen en egyptologen. Slechts 16 mummies bleken bruikbaar voor het onderzoek, waarvan er maar liefst 9 artherosclerosis hadden, zowel mannelijke als vrouwelijke mummies. Ook de leeftijd kon vrij nauwkeurig bepaald worden; de hartlijders waren vrijwel allemaal boven de 45 jaar. Tevens hadden deze laatsten allen een hoge sociaal-economische status, maar volgens mij kan dit ook aan het simpele feit liggen dat lageren op de sociale ladder niet gemummificeerd werden.
Bron
Science Daily
Labels: mummies, Egypte, egyptologen, hartkwalen, CT scan, risicofactoren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten