woensdag, juli 14, 2010

Mandela als lesmateriaal voor anatomieles

Nu het WK voorbij is hebben ze in Zuid-Afrika weer tijd om zich over andere zaken druk te maken. Zoals het schilderij waarop de autopsie op het lichaam van Nelson Mandela te zien is.

Het schilderij van schilder Yiull Damaso is geinspireerd op het beroemde schilderij uit de 17e eeuw van Rembrandt; de Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Met dat verschil dat het lijk nu het lichaam van Mandela is en degene die de autopsie uitvoert Nkosi Johnson, een Aids activist die op 12 jarige leeftijd gestorven is. Toeschouwers zijn onder andere Desmond Tutu en voormalig president De Klerk.

Het schilderij dat in Hyde Park Mall te Johannesburg te bezichtigen is, is het onderwerp van een grote rel. Zelfs het ANC bemoeit zich ermee, zij vindt dat de waardigheid van Mandela ernstig wordt aangetast met dit kunstwerk.
Kunstenaar Damaso begrijpt de ophef niet zo, voor hem is Mandela een groot man, maar ook wel gewoon een mens. Volgens hem is de dood van Mandela iets waar men ooit voor zal komen te staan, als individu en als natie.
Marketing Manager van Hyde Park Mall, Nicola van Kan, vindt het werk controversieel, maar piekert er niet over het gewraakte schilderij van de muur te halen. Zij laat vrijheid van meningsuiting en expressie zwaarder wegen.

Smakeloos, luguber of echte kunst, je kunt ervan denken wat je wilt. Ik ben het in ieder geval wel eens met Nicola dat een kunstenaar dit moet kunnen tonen. Enige die er mijns inziens bezwaar tegen kan hebben is Mandela zelf, maar die lijkt zich te gedragen als op het schilderij, stilzwijgend.

Bronnen
BBC
Wikipedia

Labels: Zuid-Afrika, Nelson Mandela, schilderij, Rembrandt, anatomische les,
Yiull Damaso, Dr. Nicolaes Tulp, ANC, Desmond Tutu, De Klerk, Johannesburg, Hyde Park Mall, Nicola van Kan

Geen opmerkingen: