donderdag, juli 01, 2010

Vrouwen in Afghanistan; gevangenisstraf voor "slecht" karakter

Mocht je jezelf afvragen hoe het leven van vrouwen in Afghanistan eruit ziet, neem dan eens een kijkje in Badam Bagh (Amandel tuin), de vrouwengevangenis in Kabul. Anders dan de naam doet vermoeden is het er een hel, en je hoeft niet veel te doen om erin terecht te komen, een beschuldiging van een slecht karakter is al voldoende.

Wat onder dat slechte karakter verstaan wordt is daar vanzelfsprekend een oordeel dat mannen vellen. Hierdoor zitten er vrouwen vast voor "misdragingen" als de verkeerde kleding dragen, weglopen van man en/ of huis en als 16 jarig meisje praten met een jongen. De straffen zijn niet misselijk, zo is bijvoorbeeld het bovengenoemde 16 jarige meisje veroordeeld tot maar liefst 3 jaar gevangenisstraf.

In de wet komen al deze vergrijpen niet voor, maar dat is geen probleem in Afghanistan, dan grijpt men gewoon terug op de Islamistische wet, de Sharia, deze staat vol met zeden en moraal.
Naar schatting zou 50 % van de vrouwen in Badam Bagh nooit veroordeeld zijn zonder de Sharia.
Naast de vrouwen zitten er ook nog eens 40 kleine kinderen in de gevangenis in Kabul. Zij moeten bij hun moeder blijven tot zij 5 jaar zijn, daarna worden zij ergens in een tehuis geplaatst.

Een trieste zaak, temeer nog doordat als deze vrouwen eindelijk vrij komen, ze nog eens levenslang als een soort paria moeten leven. Een vrouw die in de gevangenis heeft gezeten zal geen man meer vinden die met haar wil trouwen, laat staan een baan. De gemeenschap zal haar met de vinger nawijzen. Helaas wordt er nauwelijks iets aan de situatie van deze vrouwen gedaan, de internationale gemeenschap speelt liever oorlogje in Afghanistan.

Bron
BBC

Labels: Afghanistan, Kabul, Sharia, Islam, Islamitische wet, vrouwengevangenis, Badam Bagh, Amandel tuin

2 opmerkingen:

Michael zei

Ik zag gisteren een Nederlandse legercommandant nog trots verkondigen dat er een nieuwe gevangenis in Urguztan werd gebouwd met Nederlands geld...Balkie bedankt!!

Anoniem zei

In Nederland worden vrouwen met een slecht karakter vrijwillig in een blijf van mijn lijf huis opgenomen voor een interne slachtoffer behandeling. Belachelijke, krankzinnige omgekeerde wereld hier in Nederland.