zondag, juli 18, 2010

I Will Survive, Holocaust overlevende danst in Auschwitz

Adolek Kohn, een overlever van Auschwitz, houdt de gemoederen op internet flink bezig. Reden van alle commotie is het fimpje dat hij op You Tube plaatste. Op de populaire video is te zien hoe de 89 jarige Kohn, samen met zijn dochter en drie kleinkinderen, o.a. in het voormalige concentratiekamp Auschwitz danst op de klassieker "I Will Survive".

Kohn, tegenwoordig woonachtig in Australië, besloot met zijn familie een reisje te maken naar Auschwitz en andere Holocaust locaties. Hij besloot de video te maken omdat hij het uniek vindt daar nog als overlevende te kunnen staan met zijn nazaten. Hij voelde de noodzaak tot dansen omdat hij besefte dat hij het gered heeft en een nieuwe generatie heeft gecreëerd. "We came from the ashes, now we dance'", "The dancing, was very important because "we are alive, we survived", aldus Kohn.

Vooral in Duitsland en Israël wordt geschokt op de video gereageerd. Velen noemen het smakeloos. Anderen noemen het begrijpelijk en roemen juist de manier waarop de joodse oud-kampbewoner op het verleden terugkijkt.
Ik begrijp alle ophef niet zo, bestaat er soms een voorschrift hoe Holocaustoverlevenden zich horen te gedragen? Mag niet eenieder zijn of haar verdriet verwerken zoals hij/zij wil?

Helaas heeft het filmpje pas bekendheid gekregen nadat neo-nazi's het op hun websites hebben gezet. En dat maakt dat het nu een hele nare bijsmaak heeft gekregen. Dat maakt mijns inziens dat het heden toch weer wordt overschaduwd door een donker verleden.



Bron
Haaretz
You Tube

Labels: I will survive, You Tube, Holocaust, Auschwitz, overlevende, Adolek Kohn

Geen opmerkingen: