zaterdag, december 11, 2010

Rutte en Verhagen zelf langstudeerders

Studeren wordt als de kabinetsplannen doorgaan weer alleen iets voor rijken. Pas na de kerstvakantie komt het wetsvoorstel. Maar de grote lijn is duidelijk: wie te lang over zijn opleiding doet, gaat met ingang van volgend studiejaar drieduizend euro extra collegegeld betalen: bijna 4700 euro in totaal. Zoals het er nu naar uitziet gaat voor deeltijdstudenten geen uitzondering gemaakt worden, wat betekent dat ook die maar liefst 3000 euro extra collegegeld per jaar moeten gaan betalen. Schande!

Het kabinet wil geld vrijmaken voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Het onderwijs moet uitdagender en de studiecultuur ambitieuzer. Dit geld is bedoeld voor intensivering van het hoger onderwijs, met meer contacturen en een hogere docent-studentratio. Bovendien krijgen studenten extra steun, bijvoorbeeld met een goede intake, matching en begeleiding. Met de uitwerking van de voorstellen van de commissie Veerman, in samenhang met het vervolg op de meerjarenafspraken studiesucces en kwaliteit, worden studenten en instellingen ondersteund deze ambitie uit het Regeerakkoord te verwezenlijken.

Het hypocriete van dit alles is dat het toch wel een gevalletje van pot verwijt de ketel is. Op parlement.com is de studieduur van de heren te lezen. Schrik niet, Rutte deed zelf maar liefst 8 jaar over een studie geschiedenis, Verhagen over dezelfde studie zelfs 11 jaar!


Bronnen
Dub UU
Parlement.com

Labels: studiefinanciering, collegeld, strafkorting, studenten, studeren, bachelor, master, deeltijd, Rutte, Verhagen, kabinetsplannen