zondag, december 05, 2010

Vijftien mensen gelyncht in Haïti voor verspreiden cholera met zwarte magie

Alsof de cholera al geen slachtoffers genoeg maakt in Haïti, zijn er afgelopen week ook nog eens zeker vijftien mensen gelyncht in de zuidwestelijke Haïtiaanse provincie Grand'Anse, op verdenking van het verspreiden van cholera met zwarte magie. Angst en onwetendheid zijn de oorzaak van deze barbaarse praktijken.

In bijna zes weken tijd zijn meer dan 1800 mensen overleden aan cholera en meer dan 84.000 mensen zijn besmet. Het eerste geval van cholera in het dunbevolkte Grand'Anse werd vorige week pas geconstateerd. Daarop ontstonden geruchten dat voodoo-priesters met magisch poeder de ziekte verspreiden, waarop een heksenjacht ontstond.

Voodoo komt veel voor in Haïti, vooral op het platteland, en bevat elementen uit Afrikaanse religies en de Rooms-Katholieke Kerk. In een reactie op de moorden heeft de regering erop gehamerd, dat cholera een bacterie is waar je je alleen tegen kunt beschermen door op de hygiëne te letten.
Vanwege verwarring over hoe de ziekte zich verspreidt zijn ook al behandelcentra voor cholerapatiënten aangevallen. Eerder werden vredesmilitairen aangevallen, omdat geruchten gingen dat Nepalese VN-soldaten de ziekte meegebracht hadden.

Bron
De Morgen

Labels: Haïti, cholera, voodoo, zwarte magie, slachtoffers, doden, Grand'Anse

Geen opmerkingen: