maandag, juli 11, 2011

Broederschap Pius X gaat kamperen

Mathias De Clercq (25) werd onlangs tot priester gewijd en wilde vorige week zijn eerste Heilige Eremis houden in de kerk van Merelbeke (B), hier stak de bisschop van Gent echter een wierookstokje voor. De Clercq is namelijk priester van de aartsconservatieve, omstreden Broederschap Pius X, een afscheuring van de katholieke kerk.



De conservatieve Pius X broeder De Clercq is echter nogal fanatiek, niet ongebruikelijk bij de broederschap, en zo zorgde hij dat gisteren de mis toch door kon gaan. Ditmaal op de parkeerplaats naast de kerk, met het altaar onder een tent. De mis verliep geheel in Pius X broederschapstijl en duurde daarom ruim twee uur en werd geheel in het latijn opgedragen, de priester stond daarbij met zijn rug naar de gelovigen.



Pius X was paus van 1903 tot 1914 en voerde een continue strijd tegen het modernisme. Uiteindelijk is het tot een afsplitsing van de katholieke kerk gekomen en worden ook de priesters van de broederschap Pius X niet meer erkend. Het tweede Vaticaans Concilie is door de broederschap Pius X niet aanvaard.



Naast een extreem conservatieve houding en afkeer van de oecumene heeft de broederschap Pius X enkele zeer antisemitische ideeën. Het conciliedocument Nostra Aetate, waarin de RK-Kerk officieel afstand nam van de eeuwenoude doctrine dat Joden Godsmoordenaars zouden zijn, heeft de broederschap niet erkend. Daarnaast zijn er types bij de broederschap aangesloten als Williamson en Florian Abrahamowicz, welke laatste onlangs nog heeft verklaard dat "de gaskamers dienden om mensen te ontsmetten".



Geen lekker clubje dus, gelukkig zijn er naar schatting wereldwijd maar 100.000 mensen bij aangesloten, maar misschien zijn dat er ook nog wel 100.000 teveel.



Bronnen

De Morgen

Nieuwsblad

Refdag

Paus Benedictus weblog

Geen opmerkingen: