donderdag, juli 14, 2011

Happy Food

We eten steeds groener, diervriendelijker en gezonder, tenminste dit zou zo moeten zijn als je kijkt naar het groeiende aantal van dit soort artikelen in de schappen van de supermarkten. Doordat het enorm in de mode is en de consument steeds meer kennis krijgt over voedingsproducten, wordt ook de regelgeving voor voedingsetiketten steeds strenger. Waarop moet je nu echt letten?

Op 6 juli heeft het Europees Parlement de nieuwe regels over de voedingslabels goedgekeurd. Voortaan moeten de energiewaarde, de hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, proteïnen, suiker en zout in een duidelijk leesbare tabel vermeld staan. De tabel en het etiket moeten bovendien goed leesbaar zijn en in de taal waar het product op de markt komt.
Ook bij vers vlees en gevogelte moet het land van herkomst duidelijk op de verpakking staan. Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken moeten in de lijst met ingrediënten opvallen.

De regels veranderen maar toch worden we nog vaak misleid door de voedingsindustrie. Tien tips om deze truc te omzeilen:

1. Kijk uit voor bedrieglijk kleine porties: zo lijkt het alsof er bijvoorbeeld maar weinig vetten in het product zitten.
2. Let op de woorden op het etiket: zoek naar woorden als gekiemd en ongekookt voor producten van betere kwaliteit. Meergranen zijn gezonder dan verrijkte granen.
3. De ingrediënten zijn gerangschikt naar hun aandeel in het product: de eerste drie zijn het belangrijkst.
4. Laat je niet beetnemen door mooi klinkende ingrediënten: karmijn klinkt onschuldig, maar wordt gemaakt van geplette schildluizen.
5. Er zit vaak te veel suiker in: glucose, dextrose is ook suiker.
6. Laat je niet beïnvloeden door de productnaam: in guacamole dip zit bijvoorbeeld vaak geen avocado en in cheese crackers geen kaas.
7. Trap niet in "bruin" voedsel: bruin is niet altijd gezonder dan wit.
8. Pas op voor chemisch verontreinigde producten: vreemd genoeg hoeven die niet vermeld te worden in de lijst: bijvoorbeeld pesticiden.
9. Neem geen voedsel met chemisch klinkende ingrediënten: staan er woorden die je niet kunt uitspreken, laat het product dan liever staan.
10. Kies voor vers, biologisch, net-verwerkt voedsel: zo krijg je zo min mogelijk slechte stoffen binnen.

Bron
Netto

Geen opmerkingen: