maandag, juli 04, 2011

Paleis het Loo Maximaal beveiligd

Wat je ook van Paleis het Loo kunt zeggen, de beveiliging is o.k. Er werkt een ongelooflijke hoeveelheid suppoosten/ beveiligers. Dit maakt een bezoek bijna tot een officieel koninklijk bezoek, terwijl het toch alweer een tijdje geleden is dat hier een lid van de koninklijk familie gelogeerd heeft.

Op zich is het Paleis, en vooral ook de tuinen, enorm goed onderhouden, het mag een centje kosten. Ik moet zeggen dat het Paleis van binnen en van buiten best heel mooi is. Wel lijkt het of de voorzaten van de Oranjes weinig gevoel voor kleur en smaak hadden. De meest kamers zijn een ratjetoe van drukke dessins die niet bij elkaar passen. Wat ons verder verbaasde is dat een koning soms wel door drie andere slaapkamers moest om zijn eigen slaapkamer te bereiken. Je zou zeggen dat er vroeger wel een dichte gang voor de kamers liep, maar als je naar de constructie kijkt kan dat helemaal niet. In ieder geval heeft een en ander niet tot een enorme kinderschare geleid.

De vele suppoosten die er rondlopen hadden in de Tweede Wereldoorlog beslist geen modderfiguur geslagen. Vooral de vrouwelijke hadden een snerpende, luide stem, die vooral gebruikt werd als iemand ook maar een halve meter de verkeerde kant op liep: "U loopt tegen de route in!!!!". Grootste straf stond op het nemen van foto's binnen in het paleis. Dit was voor Michael een enorm leuke uitdaging om er toch zoveel mogelijk te maken. Er was een hele Maleisische familie die het net zagen en Michael daarna boos en onthutst aan bleven kijken. Waarschijnlijk wordt je in hun land direct onthoofd, wat hier voor straf op het fotograferen staat hebben wij gelukkig niet mogen ervaren.

De tuinen waren eigenlijk het allermooist, met bijzonder veel Exotische planten en Citrusbomen. Er zijn waarschijnlijk heel wat tuinmannen voor nodig om dit zo te houden.


Geen opmerkingen: