woensdag, april 11, 2012

De laatste viool spelen

Amnon Weinstein, een vioolbouwer uit Tel Aviv, heeft 18 violen uit  concentratiekampen gerestaureerd. Stemmen uit het verleden die ons iets vertellen over de Holocaust. De violen zullen gebruikt worden voor concerten die mensen bewust moeten maken van de gebeurtenissen tijden de Holocaust. De violen symboliseren de kracht van muziek om het kwaad te verdrijven.

In de kampen werd veel muziek gemaakt. Zowel in opdracht van de nazi's (marsmuziek), als uit eigen initiatief. In Dachau is bekend dat er soms geheime concerten werden georganiseerd in de barakken en latrines. Muziek gaf de mensen troost.

Weinstein heeft jaren werk gehad aan het zoeken en restaureren van de violen. De violen vertellen niet alleen door middel van muziek, maar ook door diverse tekens op de instrumenten zelf. Zo vond Weinstein Davidsterren, inscipties, en een viool uit Auschwitz was bedekt met een zwarte laag, bij onderzoek bleek dit roet te zijn uit de schoorstenen van de gaskamers. Door Weinstein worden de stemmen,  die gedoofd waren, opnieuw gehoord. Het is een manier van de doden om met ons te communiceren.2 opmerkingen:

Ronieth Ilsar zei

Ik woon in Israel, heb er op de tv iets over gezien Hij doet pracht werk

Erika Baardwijk zei

Ja echt geweldig. Heb je enig idee waar die concerten zullen plaatsvinden?