vrijdag, april 27, 2012

's Lands wijs 's lands eer

De eer van de Belgische minister Annemie Turtelboom is flink aangetast, na haar bezoek aan de als  zeer vrouwonvriendelijk bekend staande Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane. Toen zij onlangs met haar collega Didier Reynders bij de premier was keurde deze haar geen blik waardig, ook  vroeg hij haar; "Ah bon, u bent dus niet de tolk". Helaas heeft Turtelboom de kans om deze vrouwenhater eens flink op zijn nummer te zetten voorbij laten gaan, naar haar eigen zeggen om een diplomatieke rel te voorkomen.

 Het incident deed zich voor op 11 april in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) en collega Turtelboom (Open Vld) van Justitie werden er ontvangen door premier Benkirane, lid van de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Die begroette Reynders met alle honneurs, maar deed alsof Turtelboom lucht voor hem was. En alsof hij niet kon of wilde vatten dat voor hem een minister stond en geen tolk.

Vlaamse parlementsleden met Marokkaanse roots vinden dat Turtelboom harder op had moeten treden en boos weg had moeten lopen, liefst met slaande deuren. Yamila Idrisse en Nadia Sminate vinden dat België alsnog een punt moet maken van het incident. Zulk gedrag is ongehoord en onaanvaardbaar en dat er nu niet tegenin is gegaan is een slecht signaal naar Marokkaanse vrouwen in België en, naar mijn mening, naar alle vrouwen. Ik ben benieuwd of Jolanda Sap nog eens ontvangen gaat worden in Marokko. Eigenlijk jammer dat Erica Terpstra niet meer in functie is, volgens mij had die de vrouwenhater wel rauw gelust.

Geen opmerkingen: