vrijdag, oktober 19, 2012

Hemelse hulp met een prijskaartje

Rabbi Yoshiyahu Pinto
Van oudsher zijn we gewend dat bemiddeling tussen aardse zaken en het hogere geen commercieel belang mag dienen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen genoeg, denk alleen aan de rijkdom van de katholieke kerk. In Israël blijken sommige rabbijnen hun beroep ook voornamelijk te zien als lucratieve onderneming.

Dat het spirituele uitstekend gebruikt kan worden om een vermogen te vergaren bewijzen de Israëlische Rabbies Yoshiyahu Pinto en Yaakov Ifergan. Zij blijken ieder ongeveer 10 miljoen euro te bezitten, nog niet genoeg voor de Quote 500, maar voor geestelijken toch een behoorlijk bezit. Dat is nou wat men noemt een godsvermogen.

De rabbijnen verdienen deze bedragen natuurlijk niet uit de wekelijkse collecte, het grote geld blijkt voornamelijk te komen uit het geven van "goddelijke" adviezen aan grote bedrijven. Vanzelfsprekend zijn dit toch wat dubieuze diensten, en dat dacht de politie ook. Pinto werd danig aan zijn goddelijke tand gevoeld, maar zoals vaak had de Rabbi weer het laatste woord; hij moest immers ook voor de gemeenschap zorgen en dat staat nu eenmaal hoger op de heilige agenda dan morele waarden. In ieder geval kan de Grieks orthodoxe God nog heel wat leren van de joodse God.

Geen opmerkingen: