zondag, oktober 07, 2012

Dode na explosie op Griekse toeristenboot bij Kos

Je ziet ze meer en meer rond Kos en Kalymnos; de toeristische houten "piratenboten". Ook op Telendos legt er tegenwoordig elke week wel zo'n boot aan voor een paar uurtjes eilandverkenning. Zelf ben ik nooit met zo'n boot meegegaan, veel mensen zeggen dat die boten slecht onderhouden worden en levensgevaarlijk zijn, maar de voornaamste reden van mijn weigering is wel het hoge toeristische nep-gehalte van dit soort excursies.

Gisteren is het dus fout gegaan, en dit kwam niet eens door het slechte onderhoud. Bij het afmeren van de boot in Mandraki (Nisyros) wilde de bemanning vuurwerk afsteken met een replicakanon. Zij vulden het kanon daarvoor met explosief poeder,  waarna een explosie volgde die het leven aan de 54 jarige kapitein kostte en 6 passagiers verwondde. Onder de gewonden zijn 1 Nederlander, 1 Belg en 2 Duitse kinderen, zij blijken niet levensgevaarlijk gewond.

Update
Ik heb inmiddels per email wat vragen gekregen over om welke kapitein/ boot het precies gaat. Ik heb het even nagezocht en heb op het Maritime Bulletin het volgende gevonden: het blijkt te gaan om de maatschappij Eva Cruises van Kapitein Savvas.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een onvriendelijk en weinig meelevend verslag is dit!
Een koel betoog waarin alle boten over een kam geschoren worden.. Toevallig ben ik meerdere keren met deze boot meegevaren en ik kan je vertellen dat de kapitein en eigenaar van deze boot een geweldige gastheer was die zijn gasten de hele dag verwendde met prachtige plekjes in de omgeving en heerlijk zelf bereid eten. Dat hij door dit verschrikkelijke ongeluk om het leven is gekomen betreur ik ten zeerste. Wat hem bezield heeft zullen we waarschijnlijk nooit begrijpen want deze aardige man wilde niets liever dan mensen een onvergetelijke dag bezorgen!

Sophia

Erika Koukos zei

Beste Sophia,

Dat is niet de bedoeling. Het is mijn eigen mening over de tochten als geheel. Dat wil niet zeggen dat die mensen hun best niet doen. Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is, vooral voor kapitein Savvas en zijn familie.

Anoniem zei

Ik ben het volledig met Sophia eens. Ook wij zijn een aantal malen met de Eva meegevaren. De passie en enthousiasme die de kapitein liet zien tijdens de dag zullen wij nooit vergeten. Apetrots was hij op zijn schip, die ooit van zijn opa was geweest. Geen commerciele insteek, geen grote groepen aan boord maar een bescheiden groep. De laatste keer vaarde zijn dochter mee, zelfs die wist het enthousiasme en de passie over te brengen aan de gasten. Wij kijken alleen maar terug op een onvergetelijke dag.

Erika, jammer dat je zo'n onaardig stuk over zo'n verschrikkelijk geliefd persoon hebt geschreven.
Als je ooit mee zou zijn geweest zou je kunnen beamen dat juist bij de Eva geen hoog toeristisch nep gehalte was.
Erlanda

Jaap zei

Ik kende kapitein Savvas behoorlijk goed en inderdaad, het was een hartverwarmende, vriendelijke man die er alles aan deed om het zijn passagiers naar de zin te maken...daar valt niets aan af te doen.
Wat ik wel vreemd vind is het politiek correcte geitenwollensokken gejammer van menig bezoeker hier...want laten wij eerlijk zijn. Het was echt wel een erg populistisch massatoerismefestijn...en het afschieten van vuurwerk met een kanon is daar toch wel het beste bewijs van.

Dus mijn medeleven voor de familie...echter de dingen mogen wel benoemd worden.
Voor ieder wat wils zeg ik altijd maar.

Anoniem zei

vuurwerk afschieten op een houten boot vol toeristen??
Ik heb zo het idee dat deze kapitein zich gelukkig mag prijzen dat hij overleden is....anders had hem wellicht een serieuze schadeclaim boven het hoofd gehangen.

Wolfgang Schäuble zei

Dat komt ervan als je de Trojka niet serieus neemt.