zaterdag, april 06, 2013

Cork: Old English Market

De Old English Market in Cork is meer dan zomaar een overdekte markt. Het is een bezienswaardigheid en stamt al uit 1610. Het feit dat Koning Elizabeth van Groot-Brittannië de markt in 2011 heeft bezocht en dat hier bij de ingang een plakkaat van hangt, geeft zijn waarde wel aan. Over of zij iets heeft gekocht gaat het verhaal niet. Wij in ieder geval niet, de waar was nogal bederfelijk zeg maar.


Aanvankelijk was de markt bedoeld voor de verkoop van vlees en vis, tegenwoordig kun je er allerhande verswaren kopen. De markt heeft ingangen op de Grand Parade, in Patrick Street, Oliver Plunkett Street en Princess Street. Helemaal authentiek is de markt niet meer, daar er in 1980 een grote brand is geweest. Desondanks ziet het er nog wel historisch uit, en doet het ook wel een beetje denken aan een Arabische souk.

Naast een heleboel grote stukken vlees, kun je op de markt ook de lokale specialiteiten krijgen, zoals tripe en dishreen. Dat laatste is overigens best lekker. Het is een soort bloedworst, iets wat ik normaal weiger te eten, maar ik heb het geproefd en het viel mij niet tegen.

Dat Elizabeth de markt bezocht is niet zo vreemd als het lijkt; heel lang geleden konden alleen de Engelse ingezetenen de boodschappen op de markt doen, de Ieren waren destijds te arm om er te kopen. Ondanks de crisis kan nu gelukkig iedereen er zijn eten kopen.
Geen opmerkingen: