dinsdag, april 09, 2013

Cork: The Butter Exchange

The Butter Exchange in Cork is een drukbezocht museum, daar kan menig museumdirecteur jaloers op zijn. Toch wordt er alleen een film vertoond, en zie je er wat oude foto's en pakjes boter. Het is dan ook onduidelijk wat de oorzaak van het grote bezoekersaantal is, misschien de allervriendelijkste Ier aan de kassa? Het botermuseum is in ieder geval geen topattractie, maar het is leuk om even langs te gaan als je toch in Cork bent.

Cork was ooit wereldberoemd om z'n boter. De Ierse boter werd zelfs naar Nederland geëxporteerd. Helaas was Nederland ook het land wat deze bloeiende handel grotendeels om zeep hielp, door de uitvinding van margarine. Gelukkig was er van enige wrok nu niets meer te merken. We verkopen in Nederland natuurlijk nog wel de Kerry Gold, wie kent hem niet? Kerry Gold is op het moment trouwens de best verkochte boter in Duitsland.

Zoals zo vaak werd het meeste werk bij het boter maken verricht door vrouwen. Het Engelse woord dairy komt dan ook van het Oud-Engelse woord daege, dat vrouwelijke bediende betekent. Je denkt misschien dat het boter maken uit wat roeren bestond, maar dat valt tegen; het was echt een heidens karwei. Om de kwaliteit te handhaven werd The Committee of Butter Merchants opgericht, natuurlijk waren dat dan weer wel allemaal mannen.Geen opmerkingen: