woensdag, april 03, 2013

Cork aan het einde van de crisis

Na een korte vlucht met Air Lingus kwamen we aan in Ierland, alwaar de vriendelijke taxichauffeur Michael al op ons stond te wachten. Michael hield wel van een praatje en zijn stokpaardjes waren de economie en het weer, onderwerpen waar de meeste mensen graag over bleken te praten. Het weer zag er, die eerste dag, nog veelbelovend uit; het was in ieder geval droog.

Onderweg naar Cork zagen we naast een prachtig, glooiend en groen landschap, ook ontzettend veel lege panden. Het lijkt alsof half Ierland te koop staat. Vooral nieuw gebouwde kantoorpanden en appartementencomplexen staan gewoon helemaal leeg. Volgens taxichauffeur Michael zijn de huizen nog maar een kwart waard van wat ze voor de crisis waren, desondanks staan ze allen nog steeds te koop. Alhoewel we later zagen dat huurappartementen nog wel  vrij duur zijn. Toch was Michael optimistisch; volgens hem is iedereen na de "bubble" nu weer terug bij oude normen en waarden en wordt alles weer "normaal".

Als Michael met oude normen en waarden bedoelde dat mensen nu allemaal hun eigen groenten, etc. kweken en met biologische dingen bezig zijn dan klopt dat wel. Al weet ik niet of men dat in Ierland daarvoor ook al deed. Tevens lijkt men er erg bezig met de herkomst van producten, en lijkt alles "100 % Irish" te moeten zijn. In winkels, restaurants, pubs, overal staat erbij vermeld dat ze alleen met producten uit de omgeving werken. Soms hadden wij er wel zo onze twijfels over, want sinds wanneer bestaat er Ierse Brie en Ierse Cheddar?

Geen opmerkingen: