dinsdag, april 16, 2013

Cork: St. Fin Barre's Cathedral

Volgens de legende stichtte St. Fin Barr in 606, op de plaats waar nu de kathedraal staat, een klooster. Sindsdien zijn er op deze plaats 11 kerken gebouwd. Het huidige gebouw is de Diocesaanse kathedraal van de Irish Church. De residentie van de bisschop bevindt zich recht tegenover de ingang van de kathedraal.


Als je de kathedraal binnenkomt stuit je gelijk op een winkeltje, wan waaruit de twee oude mannetjes die erin staan, graag rondleidingen geven. Ze zijn heel aardig, maar lijken wel erg om een praatje verlegen te zitten. Eentje praatte ons al gelijk de oren van het hoofd, waarop we maar besloten op eigen gelegenheid de kathedraal te gaan bekijken.

De kathedraal is prachtig, met details uit zeer verschillende perioden. De meeste details binnen en buiten de kathedraal zijn ontworpen door William Burges, in neo-gotische stijl. Binnen staan er op de gebrandschilderde ramen verhalen uit het Oude en Nieuwe testament.


Het plafond boven het hoofdaltaar is prachtig versierd, wederom is dit het werk van Burges. Verder zijn er diverse details te zien die herinneren aan het feit dat Ierland ooit deel uitmaakte van het Britse Koninkrijk. Zo is er een vlag met daarop het Latijnse motto Quis separabit (Wie zal scheiden). Aan het praatgrage mannetje was nog duidelijk te merken dat deze scheiding hem nog altijd hoog zat.Geen opmerkingen: