donderdag, maart 06, 2008

Mozes hallucineerde

Wonderen hebben soms een verklaarbare oorzaak, ook in de tijd van de Bijbel.
Benny Shannon, professor bij het departement cognitieve psychologie aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem zegt een verklaring te hebben gevonden voor de Tien Geboden en de brandende struik.

Mozes was namelijk gewoon onder invloed van drugs, zware hallucinogenen, toen hij de berg Sinaï afdaalde en het Joodse volk de Tien Geboden toonde. Volgens Shanon maakte het gebruik van hallucinogenen deel uit van de religieuze riten van de Israëlieten. En het verhaal van Mozes ging volgens hem om een bijeenkomst waar Mozes en het volk van Israël onder de invloed waren van drugs.

De bijbel schrijft over dat onderwerp dat "het volk geluiden ziet". Dat is een klassiek fenomeen, bijvoorbeeld in de traditie van Latijns-Amerika, waar men "de muziek ziet", aldus Shanon. Hij vermeldt ook de voorbeelden van de brandende struik en de boom van de kennis van goed en kwaad, en preciseert dat er in de Sinaïwoestijn en de Negev-woestijn hallucinogene kruiden en planten kruiden en planten voorkomen die nog steeds door de bedoeïnen gebruikt worden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mmm...geen slecht idee om alle religieuzen voortaan op een verplicht paddo-dieet te zetten. Dan zou de wereld er in ieder geval een stuk vrediger uitzien.

Erika Koukos zei

Er zijn er al die hallucinerende thee drinken en daar heb je inderdaad ook nooit last van.