maandag, maart 31, 2008

Een vette gans bedruipt heur zelven.

Een Vegan streaker mist enorm veel in zijn leven. Bijvoorbeeld geweldige Franse diners. Afgelopen zaterdag waren wij uitgenodigd bij Yann, Marina en de kleine Thomas, een Franse familie. Daar hebben wij ondervonden wat echte Franse gastvrijheid is en ik moet zeggen dat de Nederlandse daar maar erg mager bij afsteekt.

Op het menu stond gans, een gans die ze alle hoeken van de keuken hadden laten zien, waardoor deze zowel in de gedaante van foie gras, als salade de Gésiers en als bout op tafel verscheen. Vooral salade de Gésiers is een echte delicatesse, die wij nog niet kenden, maar nu wij deze eenmaal hebben geproefd weet ik zeker dat er nu helemaal geen gans meer veilig voor ons zal zijn. (dat is alleen al een reden om een vegan streaker als de vijand te beschouwen). Gésier is de spiermaag van gans of eend en smaakt echt geweldig.

Naast het heerlijke eten was het ook erg gezellig en was niets onze gastheer en gastvrouw te veel. Tot diep in de nacht bleven zij de heerlijkste gerechten bakken en braden. Wij verbaasden ons dan ook steeds meer dat de gastheer ooit zo dankbaar was voor de typisch Nederlandse barbeque bij ons, want als iets erg is voor Fransen zijn het kant en klare producten, dit terwijl ons gastvrijheidsmenu meestal toch uit 80 % kant en klaar gekochte eindproducten bestaat. Gelukkig wonen we aan een water waar erg veel eenden zwemmen, kan ik nog eens wat oefenen in het bereiden van verse eend voor we Yann en Marina weer eens uitnodigen.

Recept Salade de Gésiers:

Voor de salade:
300 g gésiers (onder meer vacuum verpakt te vinden bij de Delhaize)
1 kleine krop sla
1 rode ui gesneden
1 appel in kleine stukjes gesneden
handvol geroosterde pijnboompitten
Voor de vinaigrette:
notenolie
olijfolie
versnipperd teentje knoflook
honing

Bereiding:Verwarm de gésiers (met vet) op een zeer laag vuurtje tot al het vet gesmolten is.
Voor de vinaigrette roer je 1 eetlepel notenolie, 4 eetlepels olijfolie en een kleine eetlepel honing door elkaar kruid. Meng de sla, sjalot en stukjes appel in een grote kom door elkaar en roer er de vinaigrette, pijnboompitjes en de gésiers onder.

Geen opmerkingen: