dinsdag, maart 18, 2008

Bibliotheek over Jodendom niet toegankelijk voor Joden

In Hardenberg heeft een inwoner een wel heel vreemd plan; hij wil een bibliotheek over het Jodendom beginnen en die zal uitgerekend alleen op zaterdag en maandag open zijn, zodat Joden niet kunnen komen.

Dat het allemaal niet zo klopt heeft hij zelf ook wel door, want uit angst voor negatieve reacties van Joden wil hij niet zeggen waar de bibliotheek gevestigd gaat worden. Het zal in ieder geval in zijn woning zijn, en omdat Hardenberg nu eenmaal niet zo groot is zullen we er dus weldra achterkomen. (zijn plaatsgenoot Edwin Evers zal hem toch wel kennen?)

Zijn broer was jarenlang vertegenwoordiger van Joodse uitgevers in Israël. Hij is hiermee gestopt en wil de boeken opruimen. Het plan van de Hardenberger is nu om deze 4.500 boeken te kopen en een bibliotheek te starten. Daarnaast wordt gedacht aan vernachtingsmogelijkheden voor acht personen (om de hele nacht te lezen??). De verklaring van de initiatiefnemer: Joden mogen op zaterdag niet reizen buiten de bebouwde kom of gebruik maken van gemotoriseerde voertuigen.

De Hardenberger heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor een eenmalige subsidie ter hoogte van 41.200 euro in het kader van het project Stark Wark. Dat bedrag is nodig voor aanschaf van boeken, kasten, computer, software en inventarisatie. De initiatiefnemer kan niet aankloppen bij Joodse instellingen (en dat verbaasd mij nu niets).
Gelukkig ziet het er naar uit dat de subsidie niet verleend zal gaan worden.
Het zal wel weer zo iemand zijn die ook tegen koopzondagen is.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja...heeft deze nixnut weer goed gezien; hij krijgt die boeken naturlijk gratis. Hij sluit de tent als er bezoekers kunnen komen en heeft zodoende geen meubilair etc nodig.
Dan is het alleen maar zaak om nog ff zijn zakken te vullen met dit weggegooide belastinggeld.

http://www.hardenberg.nl/smartsite.shtml?id=62810

Erika Koukos zei

Inderdaad als ik die link bekijk, dan heeft hij al eerder subsidie voor van gehad. Die leeft gewoon van de subsidie, en dus inderdaad ook van ons geld.