woensdag, augustus 20, 2008

Nederland sluit wederom de ogen

Bij coordinatoren van kloostergemeenschappen staat het vaandelzwaaien zeer hoog in het vaandel. In Nederland kunnen zij dit ook vrijelijk doen, net als het comments zetten bij bloggers. Helaas is dat eerste op Ambon niet het geval (en misschien het laatste ook wel niet).

De leider van de RMS (Republiek der Zuid-Molukken), Johan Teterisa, is op het Indonesische eiland Ambon tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij vorig jaar ten overstaan van de Indonesische president met de vlag van zijn beweging zwaaide. Zeker negentien andere RMS-leden blijken in verband met het incident al tot gevangenisstraffen van tien tot twintig jaar te zijn veroordeeld. De Indonesische pers heeft (zoals te verwachten) nauwelijks aandacht geschonken aan de zaak.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei vrijdag dat de Nederlandse regering de veroordeling van Teterisa en de negentien anderen betreurt en de veroordeling bilateraal en in EU-verband aan de orde zal stellen. Dat zou voor het eerst zijn, want tot nu toe heeft de Nederlandse regering bitter weinig gedaan voor de Molukkers.

Geen opmerkingen: