vrijdag, augustus 01, 2008

Filmrecensie: The 13th warrior

Door Michael Koukos

Regie: John McTiernan
Genre: actie, avontuur, fantasie
Tijdsduur: 102 minuten
Jaar: 1999
Acteurs: Antonio Banderas, Vladimir Kulich, Dennis Storhøi, Daniel Southern, Neil Maffin, John DeSantis, Clive Russell, Mischa Hausserman

The 13th warrior gaat over de Arabische diplomaat Ahmad Ibn Fadlan die na een affaire met de vrouw van een hoge bobo wordt "uitgezonden " naar het verre westen. Daar aangekomen loopt hij een aantal woeste Noormannen tegen het lijf die door toedoen van een orakel in hem de 13de van een groep krijgers zien, die ten strijde moet trekken tegen mysterieuze monsters.

Gezien het bovenstaande verwacht niemand natuurlijk een erg realistisch verhaal maar de mannier waarop de Arabier wordt neergezt neigt naar absolute kolder.
Ten eerste wordt de rol gespeeld door Antonio Banderas die er zelfs op kilometers afstand, vliegend op een tapijt,nooit op een arabier zou lijken. Bovendien wordt dit personnage dermate gepolijst en heldhaftig neergezet dat je doorlopend het gevoel krijgt dat je in de maling wordt genomen. De Noormannen daarentegen worden consequent afgeschilderd als rauwe, grommende wildemannen.
Raar is ook dat de arabische held geen seconde twijfelt wanneer hij als 13de pineut wordt aangewezen. In tegendeel zelfs, hij reageert meteen alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat hij als arabisch diplomaat door Noormannen in de strijd wordt ingezet.

Toch is het een onderhoudende film geworden want ondanks al het politiek correcte gedoe zit er erg veel vaart in de film. De actiescenes zijn goed uitgewerkt en de acteurs hebben er zichtbaar zin in. Wel valt de engheid van de monsters wat tegen als zij dan uiteindelijk in beeld komen.
Dat elke vorm van verhaallijn ontbreekt is dan ook niet zo heel erg, hier zit het doorsnee actiepubliek ook niet op te wachten.
Leuk filmpje voor de regenachtige zomerdagen dus.

Geen opmerkingen: