zondag, augustus 17, 2008

Koffie uit de kattenbak 9:58

Jan Springael, koffiebrander en Belg, heeft een primeur in Vlaanderen. Hij verkoopt sinds kort Kopi Luwak, een koffiesoort uit Java die gemaakt is op basis van keutels van de civetkat. Het is de kaviaar onder de koffiesoorten en de duurste koffiesoort ter wereld. (met een prijs variërend van ongeveer € 200 per kg tot € 750 per kg). Deze hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces.

De koffiebonen die voor deze koffie worden gebruikt, worden uit de keutels van de luwak, een civetkat gehaald, die voorkomt op het Indonesische eiland Java. Dit marterachtig dier eet de bessen van de koffieplant en poept achteraf de onverteerde koffiebonen weer uit. In Indonesië is er een gemeenschap van Kayuma's die zich bezig houdt met het opsporen van keutels van luwaks en hier de koffiebonen uithaalt. Een zeer arbeidsintensief en vies werkje (ik weet niet of je wel eens een kattebak hebt schoongemaakt?), per jaar kunnen ze maximum 230 kilogram luwak-koffie verzamelen. Vandaar ook het hoge prijskaartje.
Kopi Luwak is, naar zeggen, zeer zacht van smaak. De luwaks eten de bessen op als ze volledig rijp zijn en precies dat geeft de goede smaak aan de uitgepoepte koffiebonen. De bonen zijn dan ook heel egaal van kleur en vorm. Je kan de smaak vergelijken met deze van een zure, rijpe appel.

Dit alles verklaart ook het zure mondje van Camilla Parker Bowles, zij en Charles kregen namelijk als huwelijksgeschenk een zakje met deze koffiebonen van de Engelse schrijver, komiek en acteur Stephen Fry.

In Nederland is de koffie verkrijgbaar bij Hofje van Wijs in Amsterdam.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik krijg al een zuur mondje alleen van de kattenbak schoon te maken.
Dus voor mij zeker geen koffie,zelfs niet gratis.
Gerda

Erika Koukos zei

Nee mij lijkt het ook vreselijk. Maar misschien valt het mee als je het niet weet, zoals met veel dingen.

ploinkie zei

jakkie.... geef mij maar ecoboontjes, fair trade alsjeblieft, uit een bialetti?
Nooit geweten dat je koffiebonen ook uit poep halen kan...
En leuk om een nederlandse blog op blogger tegen te komen!