dinsdag, november 04, 2008

Filmrecensie: Exodus

Door Michael Koukos

Regie Gianluigi Calderone
Genre drama
Tijdsduur 201 minuten
Jaar 2007
Acteurs Monica Guerritore , Thomas Trabacchi , Pino Ammendola , Fabrizio Bucci , Loredana Cannata , Alessandra Monti , Andrea Osvárt

De film begint al gelijk met een van de kortste militaire operaties aller tijden. Wanneer de in Israel wonende professor Enzo zich boven Italiaans grondgebied laat droppen om zich aan te sluiten bij het verzet, staat de wind verkeerd en land hij vrijwel recht in de armen van de Duitse wehrmacht. Vervolgens gaan wij terug in de tijd naar 1929 en zien wij Enzo en zijn vrouw Ada naar een nog ongerept palestina trekken waar blijkbaar alle palestijnen vloeiend Italiaans spreken en erg werkwillig zijn. Vervolgens keren wij terug naar 1945 en zien wij Ada haar gezin verlaten om haar verloren echtgenoot te gaan zoeken. Eerst komt zij in een Pools vluchtelingenkamp terecht dat echter al snel door de Polen in brand wordt gestoken.
Dan volgt een helse tocht naar Italie waar zij zich aansluit bij Aliyah Beth, een organisatie die probeert Joodse vluchtelingen naar Israel te smokkelen. De Britse geheime dienst zet echter alles in het werk om de Joodse vluchtelingen tegen te houden omdat de Engelsen olieafspraken willen maken met de arabieren. Deze dubieuze rol van Engeland wordt dik in de verf gezet wat de film op zich historisch interessant maakt.

Het was even schrikken van het wel erg abrupte einde van de film maar dat bleek een misverstand te zijn, de miniserie was namelijk in 2 delen op de DVD gezet. Op zich bergrijpelijk want het geheel duurt maar liefst 201 minuten. Dat dit misschien wel een stuk korter had mogen zijn is duidelijk. Af en toe wordt het toch wel een beetje langdraadig en is het moeilijk om er met volle aandacht bij te blijven.

De Italianen spelen zoals je van Italianen kunt verwachten erg dramatisch. Soms raakt de film hierdoor een gevoelige snaar maar af en toe komt het allemaal wat hysterisch over.
Het Italiaanse taalchauvinisme en enkele kleine foutjes (zoals een kleurentijdschrift in 1945??) geven het geheel een wat rommelige en minder geloofwaardige indruk.
Aan de andere kant is het een interessant historisch verhaal dat zeker het bekijken waard is.

Geen opmerkingen: