vrijdag, november 14, 2008

Filmrecensie The Mist

Door Michael Koukos

Regie: Frank Darabont
Cast: Thomas Jane (David Drayton), Marcia Gay Harden (Mrs. Carmody), Toby Jones (Ollie), Laurie Holden (Amanda Dunfrey)
Speelduur: 127 minuten
Jaar: 2007

Na een zware storm wordt een klein Amerikaans stadje in een zeer dichte geheimzinnige mist gehuld. De camera volgt een aantal mensen die zich toevallig in een supermarkt bevinden en zich daar verschansen voor een geheimzinig gevaar dat zich buiten verschuilt. Van in het begin is de sfeer erg dreigend. Zowel door het geheimzinnige gevaar maar vooral ook door hoe de mensen onderling met elkaar omgaan.

Op zich is het jammer dat de eerste monsters (een soort octopus) vrij snel worden opgevoerd en er nogal potsierlijk uitzien. Maar ach, na dit kleine schoonheidsfoutje komt de film wel op volle toeren. Niet zo zeer de grote spinnen en bloeddorstige naakte vogels maken het geheel indrukwekkend eng, maar vooral de onderlinge menselijke relaties laten de spanning tot ongekende hoogte stijgen. Vooral de zeer religieuze mw. Carmody, een soort André Rouwvoet maar net nog iets krankzinniger, zorgt voor een ondraaglijke situatie in de supermarkt. Al gauw wordt ook hier in religie weer een goed excuus tot extra bloedvergieten gevonden.
Wat er zich ondertussen buiten afspeelt, daar wordt volledig aan voorbij gegaan, waarschijnlijk kwam dit de makers budgettechnisch erg goed uit. Bovendien kun je met die mist gemakkelijk de afwezigheid van enig decor verdonkeremanen.

Uiteindelijk ontvlucht een groepje de religieuze waanzin in de supermarkt om meteen al flink te worden uitgedund door de gretige monsters.
Doordat de rare beesten in de mist zijn teruggebracht tot een middel om de mens als grootste monster af te schilderen, wordt de film beklemmend realistisch. Het tempo en de door merg en been snijdende muziek van "Dead can dance" maken het er allemaal niet gezelliger op.
De acteerprestaties zijn hoogst indrukwekkend voor een toch vrij onbekende cast.....en het einde....ja...dat is echt ontstellend.
Deze bovengemiddelde horrorfilm is erg geschikt voor de nog komende mistige herftsdagen. Zeker kijken dus!

Geen opmerkingen: