dinsdag, juni 16, 2009

Dalit Christenen in India nog minder als vee

Kastelozen of parias komen officieel niet meer voor in India. Helaas is de werkelijkheid heel anders en zijn er nog ongeveer 172 kastelozen die slechter als het vee worden behandeld.

Een zo'n groep zijn de Dalit Christenen. In Eraiyur (Tamil Nadu) bijvoorbeeld wonen zo'n 3000 van deze parias. Het gekke is dat zij hier niet door hindoes worden gediscrimineerd en gekleineerd, maar door Vanniyar Christenen, waarvan er zo'n 15.000 in Eraiyar wonen. Deze zogenaamde "hogere" Christenen zorgen ervoor dat de Dalits in en apart gedeelte van het stadje wonen in een soort van kartonnen dozen, niet op de hoofdwegen mogen lopen, al het vuile werk moeten doen en is het hen verboden de kerk te bezoeken. En als je dan klaar bent met zo'n rotleven, mag je niet eens op het kerkhof worden begraven.

De Dalits pikken het echter niet meer, en gaan in de aanval. Ze hebben een eigen kerk gebouwd en gaan in de aanval. Het gedrag van hun "mede" Christenen is niet eens wettelijk toegestaan. Het is verbazingwekkend hoe een groep een andere groep kan domineren. Helaas is dit niet gemakkelijk te doorgronden, want het heeft al een eeuwenlange geschiedenis.
Tijd om daar in 2009 eens verandering in aan te brengen lijkt mij.

1 opmerking:

barbapapa zei

misschien nog een schone taak voor Obambi