vrijdag, juni 19, 2009

Jerusalem Hug 2009

Vandaag om 13.00 uur wordt op de Olijfberg de aftrap gegeven voor de Jerusalem Hug 2009. De echte Hug vindt aanstaande zondag, 21 juni plaats. Ca. 2000 mensen zullen de Oude Stad van Jeruzalem omhelzen. Hand in hand omringen zij de stadsmuren om de eenheid van Jeruzalem tot uitdrukking te brengen. Israëliërs en Palestijnen, alsmede vredesactivisten uit de gehele wereld staan zij aan zij in hun wens naar vrede en in hun liefde voor Jeruzalem.

Zondag 21 juni verzamelen de deelnemers zich aan het eind van de middag bij de Damascuspoort aan de Arabische kant en bij de Jaffapoort aan de Israëlische kant van de stad. Hand in hand gaan zij op weg, begeleid door drummers, naar het hoogste punt rond de stadsmuur, het Tzahalplein, waar iedereen samenkomt in een groots drum- en dansfestijn. Palestijnse kinderen delen flesjes water uit, afkomstig uit bronnen van Jericho op de Westbank. Onder het ritme van de drums wordt het water ingestraald met de liefde van het hart en gedeeld met elkaar, hetgeen wordt uitgedrukt met stikkers van hartjes die op de flesjes worden geplakt. Het drumconcert verbindt zich live met concerten op 30 andere locaties wereldwijd.

De initiatiefnemers vinden dat de Oude Stad als geheel een heiligdom is en een vrij toegankelijk gebied dinet te zijn in een onverdeeld Jeruzalem, als hoofdstad van zowel Palestina als Israël.De 'Jerusalem Hug' wordt al voor het derde jaar gehouden. Een goed initiatief, maar of het ooit de gehoopte vrede zal brengen?

Geen opmerkingen: