dinsdag, december 01, 2009

Geen religie, wel de symbolen

Religieuze symbolen lijken steeds meer inzet te worden van de wens om de eigen identiteit uit te drukken. Met religie, pur sang, heeft het dan weinig meer te maken. Zo wil de Italiaanse plaatsvervangende minister van Infrastructuur en Transport, Roberto Castelli, een kruisbeeld aan de nationale vlag toevoegen om "het recht dat Europa heeft om haar eigen identiteit te herwinnen".

Die "identiteit" is Europa aan het verliezen, meent Castelli. Hij is lid van de populistische en xenofobe partij Lega Nord, coalitiepartner van Silvio Berlusconi's Volk van de Vrijheid, en ziet de bedreiging dus komen van de moslims en "de intolerante islam". Castelli deed zijn voorstel een dag nadat de Zwitsers in een referendum stemden voor een verbod op het bouwen van minaretten op Zwitserse grond. Minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini, lid van de PdL, vindt het allemaal heel normaal, "aangezien reeds negen Europese landen een kruis in hun vlag hebben".

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens verbood eerder deze maand kruisbeelden in Italiaanse klaslokalen.

Bronnen
HLN
AD

Labels: vlag, Italië, minarettenverbod, kruis op vlag, Europa, identiteit, islam, religie

2 opmerkingen:

Barbapapa zei

Wie zijn religie zo graag met symbolen wil uitdrukken bewijst gewoon dat zijn geloof niet sterk genoeg is...het is het ultieme zwaktebod.

Rambi zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.