donderdag, december 17, 2009

Livni haalt Britse kastanjes uit het vuur voor Wilders

De Britse premier Gordon Brown heeft de Israëlische politica Tzipi Livni woensdag gebeld en haar verzekerd dat ze ,,altijd welkom'' is in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldde een woordvoerder van Brown woensdag, drie dagen nadat Livni had afgezien van een reis naar Groot-Brittannië, omdat een rechter in Londen een arrestatiebevel tegen haar had uitgevaardigd.

Brown belde met Livni vanuit Kopenhagen, waar hij de klimaattop van de Verenigde Naties bijwoont. Volgens een zegsman was Brown ,,teleurgesteld'' over het feit dat Livni niet naar zijn land kon komen. De regering van Israël riep dinsdag al de Britse ambassadeur op het matje vanwege het incident.
Livni was vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken toen de Israëlische strijdkrachten vanaf 27 december vorig jaar drie weken lang de Gazastrook bestookten. Het Britse arrestatiebevel kwam er op verzoek van Palestijnen die zich daarvan slachtoffer voelden. Het bevel werd uitgevaardigd volgens de doctrine van de ,,universele jurisdictie''. Die houdt in dat oorlogsmisdaden waar dan ook ter wereld vervolgd kunnen worden.

Het is natuurlijk van de zotte dat iedereen er maar voor kan zorgen dat er een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd, op die manier is er altijd wel iemand tegen een bezoek, en kan er eigenlijk nienand meer normaal naar Groot- Brittannië. Ik vind het ook erg vreemd dat een regereing iemand uitnodigt en de rechterlijke macht dit tegen kan houden.Toch is er goed nieuws, ook voor Geert Wilders, voor de regering vanGroot- Brittannië is na het Livni incident de maat vol en zij pleit nu om de merkwaardige rechterlijke macht te hervormen, om te voorkomen dat er in de toekomst nog eens politici geweigerd kunnen worden.

De Britse Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband verklaarde later nog dat Groot- Brittannië geen rechterlijke treiterijen tegen bezoekers meer zal accepteren. De rechterlijke macht zal in dit soort zaken hervormd moeten worden. "Israel is een partner en vriend van Groot- Brittannië en wij zijn vastbesloten deze banden te beschermen en ontwikkelen", aldus Miliband. Volgens hem moeten alle politici van alle landen de mogelijkheid hebben Groot- Brittannië te bezoeken, om ten minste in dialoog te kunnen gaan met de Britse regering.

Bronnen
Haaretz
Volkskrant
Dagblad van het noorden

Labels: Groot- Brittannië, Engeland, Brown, Miliband, Tzipi Livni, Israel, rechterlijke macht, arrestatiebevel, Gaza, Kopenhagen, Geert Wilders

Geen opmerkingen: