zondag, februari 14, 2010

Lingerie en islam in Saoedi-Arabië

eIn een land waar het voor vrouwen verboden is auto te rijden, worden deze zelfde vrouwen wel door mannen geholpen in de lingerieshops. Dit kan allemaal in Saoedi-Arabië, tenminste voorlopig nog, want als het aan Reem Asaad ligt wordt dit zo snel mogelijk verleden tijd.

Reem Asaad, een econome, organiseert een boycott via haar Facebook pagina, want publieke demonstraties zijn ook al verboden in Saoedi-Arabië. Ze roept op tot de boycott om de lingeriewinkels te dwingen mannelijk personeel in te ruilen voor vrouwelijk personeel. De religieuze politie in het land wil echter niet dat vrouwen in winkels werken, dit zou slechts mogelijk zijn als er winkelcentra voor alleen vrouwen zouden komen.

Het Wahabisme is een strenge stroming binnen de islam. Ze zijn van mening dat er een strikte scheiding tussen de seksen moet zijn. Dit betekent dat vrouwen niet de maat kunnen laten nemen in een lingeriezaak door een man, en dat ze nu dus maar op goed geluk iets moeten kopen. (zouden ze er ook geen paskamers hebben, of mag dat ook niet?). Ach nou ja met een boerka (en ook zonder) kun je misschien net zo goed gewoon je onderbroeken bij de Hema kopen.

Bron
BBC

Labels: islam, Wahabieten, Saoedie Arabie, lingerie, boerka

Geen opmerkingen: