zondag, februari 07, 2010

Sint Antonius Klooster in Egypte

Egypte heeft de restaurantie van het oudst bekende christelijke klooster, Sint Antonius voltooid. Dit terwijl de vijandigheden tegen Kopten aan de orde van de dag zijn. Het klooster is ongeveer 1600 jaar oud en lift nabij Suez. Hoofd archeoloog Zahi Hawass benadrukt dat de restaurantie werkzaamheden aan het klooster volledig door moslims is uitgevoerd.

Sint Antonius vestigde zich destijds in een grot in de bergen om er de rest van zijn leven als kluizenaar door te brengen. Na zijn dood bouwden zijn volgelingen het klooster en gaven het zijn naam. Het klooster van Antonius in Egypte (Deir Mar Antonios), en het nabijgelegen klooster van St. Paulus zijn beide Koptisch en zijn de oudst bewoonde kloosters in Egypte.
Diep verborgen in de bergen en afhankelijk van bronnen voor hun watervoorziening, vinden in allebei nog rituelen plaats die in 16 eeuwen nauwelijks zijn veranderd. Hoewel het klooster tegenwoordig Koptisch is, was het gedurende zijn vele jaren van bestaan vaak multi-religieus, en huisvestte het monniken van verschillende Christelijke godsdiensten. De grot van Antonius (magharah), waar hij als kluizenaar leefde, ligt op 2 km van het klooster verwijderd en zo’n 680 meter boven de Rode Zee.

Voor de liefhebbers zijn de kloosters toegankelijk met speciale reizen vanuit Kaïro, Suez of Hurghada en een verblijf in een van de kloosters kan vooraf worden geregeld.

Bronnen
BBC
Sint Antonius Abt

Geen opmerkingen: