woensdag, februari 17, 2010

Toetanchamon stierf aan malaria

Eindelijk, eindelijk is de doodsoorzaak van Toetanchamon boven water; hoogstwaarschijnlijk was het malaria. Sinds de ontdekking van zijn graf in 1922 door Howard Carter in het Dal der Koningen, zijn er speculaties over een vloek, en heeft Toet menig mens geïnspireerd tot het maken van films en het schrijven van boeken. Dr Zahi Hawass (Egyptisch archeoloog) en zijn team hebben, door middel van DNA onderzoek, een einde gemaakt aan de romantische verhalen rond deze jonge farao.

Naast dat er malaria in de resten van de mummie zijn aangetoond bleek ook dat de farao een afwijking aan zijn botten had. Volgens Hawass zou dit niet door een val komen, maar was de vreemde stand van enkele botten aangeboren. Dit verklaard ook de vele versierde wandelstokken die in zijn graf zijn aangetroffen. De laatste onderzoeken verklaren dat Toetanchamon's dood wellicht een combinatie was van een zwakke gezondheid met daar bovenop malaria.

Helaas maakt ook dit onderzoek geen einde aan alle speculaties. Onder andere Dr Bob Connolly uit Liverpool is het er niet mee eens; volgens hem is het feit dat er malaria is aangetroffen bij de farao geen bewijs dat dit ook de doodsoorzaak is geweest. En zo is het verhaaltje weer rond en kunnen er weer tientallen egyptologen en archeologen zich de komende decennia met hernieuwd enthousiasme over de mummie koning buigen.

Bronnen
BBC
De Morgen

Labels: Toetanchamon, Zahi Hawass, Egypte, doodsoorzaak, malaria, Howard Carter, Dal der Koningen

Geen opmerkingen: