donderdag, april 14, 2011

Geen religieuze verbroedering na schietdrama Alphen

Verdriet verbroedert, zeggen ze. In Alphen aan den Rijn is dat niet anders. Mensen willen steeds weer samenkomen, bij het winkelcentrum, in stille tochten in praatgroepjes, zomaar op straat. Opvallend is dat mensen van allerlei gezindten op elkaars schouder uithuilen, behalve in de instituties. Daar blijft de verzuiling onverminderd voortwoekeren.

Als we alleen naar Alphen aan den Rijn kijken, dan zou je zelfs kunnen concluderen dat juist de instituties de interreligieuze dialoog tegenhouden. Natuurlijk is er vrijdag wel een extra dienst, oecumenisch, maar dan wel alleen van christenen. Dit terwijl ik op het journaal de imam bijvoorbeeld duidelijk hoorde vertellen dat ook in zijn moskee de behoefte aan extra diensten, gesprekken en ontmoetingen groot was. Waarom dan niet de handen ineen geslagen in Alphen?
Hoe gruwelijk de aanleiding ook is, zou het niet mooi zijn als er een christelijk-islamitisch-joodse-en wat al niet meer voor dienst zou zijn? Geloof is toch universeel? Wat maakt het uit wat je gelooft, al is het maar in het slechte van de mens, dat zou al een mooie start zijn van een interreligieuze dialoog.


Geen opmerkingen: