dinsdag, april 26, 2011

Relatiebeding geldt ook inzake LinkedIn

Onlangs is de eerste Nederlander veroordeeld tot een boete vanwege een van zijn contacten op LinkedIn. Er werd een boete opgelegd van tienduizend euro vanwege schending van het relatiebeding dat was opgenomen in zijn arbeidscontract.

Een relatiebeding is 'een bepaling in de arbeidsovereenkomst waarin wordt afgesproken dat er na beëindiging van het arbeidscontract beperkingen zijn in de mate waarop contact onderhouden mag worden met relaties van de werkgever'.

De grote angst is dat een werknemer gaat werken voor een concurrent van zijn vorige werkgever, en via LinkedIn (of een andere netwerksite) zijn hele netwerk (opgebouwd bij de eerste werkgever) op de hoogte brengt van zijn overstap én klanten gaat ronselen voor de nieuwe werkgever.
Eerder had een Britse rechtbank al geoordeeld dat, indien er een relatiebeding in het arbeidscontract staat, alle LinkedIn-gegevens bijgevolg moeten afgestaan worden. Het LinkedIn-beding is intussen al vakjargon geworden en meer en meer HR-professionals en juristen raden bedrijven dan ook aan om het aldus in het arbeidscontract te stipuleren. Uiteraard is er nog veel discussie over, want van wie zijn de relaties eigenlijk?

Mijns inziens is het LinkedIn beding totale onzin, de relaties zijn van degene van wie het account is lijkt mij en daar kan en mag een werkgever zich niet mee bemoeien. Ik ben benieuwd hoe dit beding er aan toe zal zijn nadat er eens wat jurisprudentie is opgebouwd omtrent dit onderwerp.

Bron
Regiojobs

Geen opmerkingen: