woensdag, april 18, 2007

Kunstproeven


Van onze correspondenten Teun en Marieke Markies uit Bergen op Zoom

In veel steden in Nederland is een uniek evenement gestart in verschillende geselecteerde restaurants.
Het gaat hier om het het culturele evenement " Proeven van kunst".
Het is een evenement waarbij voornamelijk (lokale) topkunstenaars uigenodigd worden door toprestaurants om hun kunstwerk beschikbaar te stellen.
Dit kunstwerk wordt op een onderbord geproduceerd. Gedurende dit evenement worden in de restaurants speciale Proeven van kunst menu's aangeboden, waarbij na afloop het unieke onderbord behouden mag worden. Proeven van kunst laat mensen op een originele manier kennis maken met kunst en de kwaliteitskeuken en geeft een positieve en blijvende herinnering mee aan een heerlijk diner.


Hier in Bergen op Zoom start het evenement medio mei. De kunstenaar die ze in Bergen op Zoom hebben gekozen is Eric Elich. Eric Elich studeerde in 1994 af als grafisch ontwerper aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Hij heeft zich voor het onderbord laten inspireren door de werken van Guiseppe Areimboldo. Een Italiaanse kunstschilder uit de Renaissance, die vooral bekend werd met portretten samengesteld uit allerlei voorwerpen, bloemen en dieren.
Eric Elich heeft een schitterend onderbord ontworpen zoals jullie zien. Het bestaat uit asperges, aardbeien en ansjovis. Deze drie heerlijkheden worden in Bergen op Zoom ieder jaar gepresenteerd als het AAA menu.

Nu hebben ze hier in Bergen een mooie bistro, namelijk Bistro Poncin. Deze bistro is gelegen tegenover het stadspaleis Het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat. Deze bistro heeft een wel heel origineel idee verzonnen, je kunt je namelijk in laten schrijven vanaf nu voor een unieke dagtocht naar de weervisserij. ( de weervisserij is een manier van vissen waarbij boompjes op een fuikachtige manier geplaatst worden in het water, zodat bij afgaand tij de vis achterblijft in de zogenaamde "weer").
's Morgens wordt je ingescheept aan de Bergse Diepsluis en volgt er eerst een bezoek aan de mosselhangcultuur van de fam. Landa. Hierna volgt een bezoek aan de weervisserij van de fam. van Dort en tussendoor wordt een lunch aan boord geserveerd. Daarna kun je genieten van het hier beroemde streekmenu de drie AAA's, als je tenminste niet inmiddels vreselijk zeeziek bent geworden. Dus een aanrader is: reistabletjes innemen!
Deze boottocht vindt plaats op 22 mei aanstaande en je kunt je inschrijven via Bistro Poncin. (Die helaas nog geen klant is van Lunchdinner).
Helemaal duidelijk is het ons niet of je ook het originele onderbord krijgt van Eric Elich, maar dat kun je altijd even vragen. We denken dat je het misschien nodig zult hebben als je erg zeeziek bent geworden, dus we hopen dat de verf zuurbestendig is.
De naam van de boot is trouwens Zwerver 3, maar laat je door deze naam niet ontmoedigen, want wij hebben hier goede schippers die niet aan het zwerven slaan.
Dus smakelijk eten en een behouden vaart!

Audoe, Teun en Marieke Markies.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

WWW.BOZORGKHAZRAIE.COM
INTERESSE IN EEN ANDERE VORM VAN KUNST,BEKIJK DEZE MAAR EVEN . EERSTVOLGENDE EXPOSITIE IN ALMERE HAVEN [CORROSIA] IN OKTOBER

Erika Koukos zei

Bedankt, ik heb het bekeken en het is heel goed. Ik ken jou en je werk wel van jaren geleden toen heb je eens een portret gemaakt voor mijn ex-schoonvader die erg ziek was, dat was echt geweldig. Zijn vrouw was zo blij ermee. Dat portret was ook zo goed gelijkend.
Ken je het werk van Raed Selman al? Dat is ook erg goed.

Anoniem zei

hoi hoi het berichtje is niet van de kunstenaar zelf afkomstig maar van zijn andere helft zullen we maar zeggen.
bozorg heeft veel mensen blij gemaakt op die manier voor weinig geld omdat hij er graag voor iedereen is.
en dat terwijl hij bij de weinig uitverkorene hoort die lid mogen worden van een portet org. in amerika waar je eerst door een enorm e selectie gaat . alle kunstenaars die daar zijn aangenomen kunnen hun portretten gemakkelijk voor heel veel geld verkopen maar hij heeft er voor gekozen toegankelijk te zijn.
uiteraard kent hij bijna alle beetje bekende kunstenaars die er zijn.
groetjes

Erika Koukos zei

Goed idee, zo kunnen meer mensen kunst aanschaffen.

Anoniem zei

o ja niet vergeten morgen kunstmarkt in almere haven [wij gaan kijken dus doen niet actief mee dit jaar]
er zit een leuk thema aan vast iets met spanje geloof ik.
have fun
bastanta bien

Erika Koukos zei

@anoniem
dat is een goed idee voor de zondag!