woensdag, april 25, 2007

Filmrecensie Girl with a Pearl Earring

Door Michael Koukos


Regie: Peter Webber
Starring: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Cillian Murphy, Alakina Mann, e.a.
Genre: Drama

Wij schrijven Delft 1665, Griet komt in dienst als de nieuwe dienstmeid van Johannes Vermeer. Het feit dat de naam in het Engels niet is aangepast is jammer. Gedurende de rest van de film zullen wij Griet namelijk horen uitspreken als Gwiet.

Voor een dienstmeid blijkt Gwiet opmerkelijk intelligent te zijn doch de meeste mannen blijken, merkwaardig genoeg, vooral onder de indruk van haar haast mongoloide trekken. Uiteindelijk groeit zij eerst uit tot Vermeers muze om vervolgens zijn assistente te worden.
Het gehele gezin Vermeer is haast volkomen afhankelijk van de opdrachten van de steenrijke Pieter van Ruijven. Deze zet alles op alles om Griet, uiteraard met hoofdzakelijk onderbuikse motieven, in te lijven.
Uiteindelijk komen wij dan tot de cloe van het verhaal waarin het schilderij van de oorbellen tot stand komt. Dit tot grote onvrede van de verwaande, ziekelijk jaloerse vrouw van Vermeer die ook nog eens een gigantische geldslokop blijkt te zijn.

Dit prachtige doch ficitieve verhaal is als een bewegend schilderij in beeld gebracht. Er is erg veel aandacht besteed aan het visueel scheppen van het juiste tijdsbeeld en dat is zeer goed gelukt. Daar staat dan weer tegenover dat het verhaal slechts erg traag ontrolt. Op zich is deze film zeker de moeite waard om bekeken te worden al is het maar om het visuele genot en de prachtige filmmuziek.

Geen opmerkingen: